Svenskens julbord 2018

Vegansk mat allt mer populär bland unga, julskinkan är fortfarande nummer 1 och varumärkena kämpar för att vara med och sälja julsmaker.

Livsmedelsföretagen har gjort en julmatsundersökning där 1.000 svenskar fått svara på deras julbords-preferenser. Deras egen sammanfattning av studien låter såhär:

De traditionella julrätterna dominerar än så länge svenska julborden. Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via t.ex. matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna, och hela 95% föredrar att laga sin egen Janssons frestelse. 

Allt fler bolag vill vara med och “fira” jul genom att ta fram produkter med julsmaker eller genom att stöpa om klassiska rätter. Inför i år har det bland annat dykt upp julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub.

Svensken favoritföremål på julbordet är fortfarande skinka, julmust och ris à la Malta. Men skinkas populäritet har sjunkit varje år sedan 2013. Samtidigt som hela 19 procent av de mellan 18-39 år säger att vegansk mat dominerar deras julbord. I samtliga ålder är samma siffra 9 procent. Det är fortfarande än överraskande stor och glädjande siffra, att nästan var tionde svenskt julbord skulle domineras av vegansk mat.

Siffror och grafer

Bild: Livsmedelsföretagens rapport om svenskens julmatsvanorAtt Ris á la Malta är så populärt är extra kul eftersom Årstiderna har med en vegansk ris à la malta gjord på rismjölk och sojagrädde med körsbärssås i sin veganska julmatkasse. Ifall du använder koden MAAAT när du handlar en matkasse hos Årstiderna så får du 20 procent rabatt!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.