Fem matprodukter som innehåller mycket mer socker än du tror

Sockerkonsumtionen är skyhög i stora delar av världen, inklusive Sverige. Men förutom de vanliga sockerbovarna som vi äter trots att vi vet att det är dåligt för oss (läs godis och läsk). Så finns det även ett par dolda sockerbovar som innehåller betydligt mer socker än du kanske trodde.

  1. Proteinbars – det som blivit så populärt de senaste åren har faktiskt kopiösa mänger socker i sig en bar som väger 55 gram har hela 19 gram tillsatt socker.
  2.  Nyponsoppa – det här är inte direkt den första produkten man tänker på när man hör socker. Men faktum är att 2 deciliter nyponsoppa innehåller 19 gram tillsatt socker.
  3. Smaksatt yoghurt – kanske inte lika otippat som nyponsoppa, smaksatt yogurt hamnar på en tredjeplats med sina 16 gram tillsatt socker per tallrik, (2 deciliter räknas som en tallrik).
  4. Sweet chilisås – Den heter ju faktiskt “sweet”, men du hade kanske inte räknat med att två matskedar Sweet Chili innehåller 13 gram tillsatt socker.
  5. Flingor (Crunchy naturell) – på femteplats hittar vi de naturella crunchy-flingorna, med 9,6 gram tillsatt socker per 40 gram. Det här betyder alltså att en fjärdedel av dina frukostflingor är rent socker. Ät gröt istället!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.