Här är de nominerade till “Årets Dagligvara”

Varje år så utser DLF (branschorganisation för mat- & restaurangbranschen) årets dagligvara. Produkterna som nomineras väljs bland annat utifrån deras försäljning, antalet affärer de finns tillgängliga i och hur produkten har påverkat kategorin som helhet.

Nedan följer de nominerade samt deras totalt försäljning i miljoner kronor inom parantes:

  • Bravo Smoothie från Skånemejerier (19,9 mkr)
  • Levain från Pågen (112,2 mkr)
  • Linschips från Estrella (99,2 mkr)
  • OLW Smash från Orkla (29,3 mkr)

Vinnaren utses sedan på den Stora Dagligvarudagen den 4 oktober. Mer information om tävlingen och de olika bidragen hittar du här.

Redaktionen gissar vinnare

Vi på redaktionen tror faktiskt att Linschipsen kommer ta hem årets produkt. Dels för att det är en rätt igenom banbrytande produkt. Det är ett par chips, som är helt fria från animaliska produkter, de är dessutom nyttigare än vanliga chips, och innehåller rikligt med protein.

Ifall man sedan tittar på deras totala försäljning (99,2 mkr) så är den näst högst av de nominerade. Men då måste man ta i beaktning att deras kategori “formade snacks” endast ser en försäljning på 790 miljoner kronor årligen. Det här betyder alltså att linschipsen bokstavligen krossar sin kategori, då de utgör cirka 15 procent av den.

Jämför det här med Levain som har högst försäljning (112,2 mkr), men deras undergrupp “färskt matbröd” har en årlig försäljning på över sex miljarder kronor! Således utgör Levain bara en bråkdel av gruppens totala försäljning. Med det sagt så är Levain ett fantastiskt bröd som snabbt blivit väldigt populärt i svenskens brödkorg.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.