Jordbruksverket slår fast – köttkonsumtionen måste minska

Köttkonsumtionen står idag för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. En andel som måste minskas drastiskt om det ska finnas någon chans att nå FN:s globala mål för en hållbar utveckling.

I en rapport som Jordbruksverket släppt slår de fast att:
– Konsumtionen kött är oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan.

En svensk släpper i genomsnitt ut 8 ton växthusgas varje år, av detta står maten för cirka 2 ton. Ifall vi ska uppnå FN:s globala mål så måste vi komma ner till 2 ton totalt. Mat, resor, boende, konsumtion och allt annat som bidrar måste dras ner till 2 ton per person. Det här betyder att vi måste sänka våra utsläpp med 400 procent per person! Och det börjar alltså med maten.

Genom att balansera din kost så kan du sänka ditt eget avtryck på klimatet markant. Och det är aldrig för sent att börja. Här är tips på några fler saker du kan göra:

  • Ät mer vegetariskt
  • Cykla när det går
  • Åk tåg när det går
  • Semestra i Sverige ibland, istället för att flyga utomlands varje år
  • Återvinn
  • Använd inte plast i onödan
  • Lämna in elektronik du inte längre använder till specialiserade el-stationer

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.