Var tredje svensk äter för mycket kött

Trettio procent av svenskarna överskrider Livsmedelverkets rekommendationer om ett maxintag på 500 gram rött kött i veckan, det visar en undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna. Betydligt fler män än kvinnor äter mer kött än de borde. Samtidigt har drygt var fjärde person i Sverige minskat konsumtionen av kött och chark det senaste året.

– Det är glädjande att se en positiv trend mot en mer medveten konsumtion av kött, samtidigt är det viktigt att de som ligger över maxgränsen förstår att detta kan medföra vissa hälsorisker. Man kan äta kött flera gånger i veckan, men då är det viktigt att tänka på mängden. Ett bra sätt att minska på mängden utan att det märks är att t. ex. dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter eller linser, fylla köttgrytan med mycket rotfrukter o.s.v., säger Karin Nileskog enligt ett pressmeddelande.

Många svenskar har också dragit ner på sin köttkonsumtion

Trots att många svenskar äter för mycket rött kött varje vecka så visar samma undersökning att drygt var fjärde (28%) tvärtom har dragit ner på sin köttkonsumtion det senaste året. Detta är tydligast i åldersgruppen 56–79 år där 34 procent minskat på köttintaget, jämfört med åldersgrupperna 35–55 år (24%) och 18–34 år (24%). Något fler kvinnor (29%) än män (27%) äter mindre kött nu än de gjorde förra året.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.