Vissa saker förtjänar att dö ut

Nyligen berättade Ica om hur de ska inleda en räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat, men vissa maträtter och traditioner är inte bara redo att dö ut, det är direkt nödvändigt för att föra samhället framåt.

Ica har tagit hjälp av Kantar Sifo för att undersöka vilken Sveriges minst populära julmat är och det visade sig att, håll i dig nu, grisfötter, kalvtunga/kotunga, lutfisk och sylta är de minst populära rätterna på julbordet.

Det känns inte speciellt otippat att dessa kvarlevor (i dubbel bemärkelse) är minst populära och det mest rationella kan tyckas vara att låta dessa så kallade maträtter dö ut. Det finns trots allt en anledning att vi inte äter samma saker som vi gjorde för 200 år sedan, nämligen att utbudet av mat har ökat och vi behöver inte längre äta upp varenda tänkbar beståndsdel av djuret. Vi behöver faktiskt inte äta djur alls, men det är inte vad den här artikeln handlar om.

Ica väljer istället att gå åt helt andra hållet och har beslutat att de ska försöka återuppliva de här maträtterna genom att sammarbeta med en kock vid namn Isabella Morrone som ska ta fram ny versioner av “julbordsklassikerna”.

Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter, säger Leif Grönlund, Matkreatör för Ica Köket, i ett pressmeddelande.

De nya versionerna

Ica Köket och Isabella Morrone har gnuggat geniknölarna och tagit fram följande rätter:

  • Italiensk slarvsylta på anka
  • Pankofriterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
  • Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter
  • Dopp i grytan med äpple och ingefära
  • Kalvtunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
  • Krispig brunkål med ingefära och sesam

De slänger alltså kryddor på problemet och hoppas att det ska lösa sig. Avokadokräm, jalapeño ingefära, hasselnötter, sesam och dijonnaise, spännande smaker som förhoppningsvis lyckas dölja vad grisfötter och kalvtunga egentligen smakar.

Det skulle förmodligen gå att äta bajs om man bara har tillräckligt med ströbröd och sriracha-sås, men det betyder inte att det är en bra idé. Det måste finnas enklare sätt för Ica att öka sin försäljning än att försöka pracka på sina kunder produkterna som vanligtvis står kvar på butikshyllorna när julkaoset är över. En bra början är att sluta köpa in produkterna, som de exempelvis har gjort med ål. Något som de förövrigt passar på gör en så kallad “humble brag” om i pressmeddelandet:

– Ålen är idag en akut hotad art och därmed även fridlyst. Vi säljer inte ål i någon av våra butiker, säger Leif Grönlund.

Bra jobbat ICA, att ni inte säljer en akut hotad art i någon av era butiker. Inte bara undviker ni att begå ett allvarligt brott, ni kan dessutom framställa er som “hållbara” i samma veva.

Det blir riktigt märkligt när man kollar på trenderna i Sverige

Det mest underliga är inte att Ica inte kan inse att dessa “traditioner” både bör och kommer dö ut förr eller senare, eller att de faktiskt använder ny-populära smaker och kryddor för att försöka dölja den faktiska smaken. Det mest märkliga är att undersökningen också tydligt visar att svensken vill testa nya rätter på julbordet.

Över hälften av de tillfrågade (52 procent) har svarat att de de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren. Några av de mest populära rätterna att lägga till är tapas, falafel och sushi, vilka rätter som försvunnit vet vi redan.

Så varför inte ta till vara på det här istället? Ta fram spännande plantbaserad sushi och tapas, eller beställ in en falafel som faktiskt är värd namnet. Jag har hittills inte lyckats hitta en falafel som smakar bra i någon av de stora etablerade matkedjorna, i arabiska kvartersaffärer däremot är sannolikheten att hitta bra falafel desto större.

Här hade Ica chansen att promota nya spännande och hållbara julrätter, istället valde de att försöka blåsa liv i rätter som endast lever tack vare konstgjord andning. Var är det skon klämmer egentligen Ica, har ni råkat köpa in för mycket grisfötter i år igen? Svårt att låta bli antar jag, när kilopriset är så lågt alltså.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.